Florilegium Header Include File Florilegium Menu Include file

Wie zijn wij?

Een vogel zingt niet omdat hij een antwoord heeft. Hij zingt omdat hij een lied heeft. (Maya Angelou)

Florilegium - gemengd vocaal ensemble.

Het gemengd vocaal ensemble Florilegium ontstond in 1981 naar aanleiding van een eindverhandeling over Johannes Flori, een Vlaams componist uit de renaissanceperiode. In de programmatie lag de nadruk op westerse literatuur uit de renaissance en de barok.

Ook al betekent Florilegium letterlijk "bloemlezing", toch streeft het ensemble naar een samenhangende programmatie: het samen uitvoeren van verschillende werken vormt liefst een meerwaarde voor koor en luisteraars.

Met gemiddeld twee concertprogramma's per jaar vindt Florilegium de ruimte om in een ontspannen sfeer te repeteren, maar met aandacht voor muzikaliteit, detail en afwerking.

Als liefhebbersgroep blijft het ensemble constant bouwen aan koorkwaliteit: repertoire, samenklank en individuele zangtechniek.

Dit evenwel zonder haar grootste rijkdom op te geven: Florilegium is een groep van vrienden, ook buiten de wekelijkse repetitie in Kessel-Lo.

Onze dirigent is Mark Thijs

Mark studeerde muziekgeschiedenis, zang en harmonieleer en deed zijn eerste ervaring als dirigent op bij het gelijkstemmig ‘Leeuwenkoor’ uit Lier, een ensemble van een tiental mannenstemmen. Dit heeft hem aangezet om zich in koordirectie te verdiepen, eerst in de SAMWD in Lier en nadien aan het Lemmensinstituut in Leuven bij Kurt Bikkembergs en Erik Van Nevel.

Sinds 2014 leidt hij Olenzea, een gemengd koor uit Boechout. Hij dirigeert ook Arion, een jong-dameskoor uit Leuven en vanaf oktober 2019 neemt hij het stokje over bij het Florilegium. Begin 2018 startte hij daarnaast het vocaal ensemble “Schola Montis” op, samengesteld uit conservatoriumstudenten.

Florilegium is gestart onder leiding van Luc Laurent. In 2003 nam Dong Hoon Van Uytsel de muzikale leiding over van Luc, met een kleine kern van een 14-tal zangers. Simon Van Damme dirigeerde Florilegium tussen januari 2010 en oktober 2019. Mark Thijs heeft sindsdien de muzikale leiding.

Meer weten over onze dirigenten.