Florilegium Header Include File Florilegium Menu Include file

Wie zijn wij?

Een vogel zingt niet omdat hij een antwoord heeft. Hij zingt omdat hij een lied heeft. (Maya Angelou)

Florilegium - gemengd vocaal ensemble.

Het gemengd vocaal ensemble Florilegium ontstond in 1981 naar aanleiding van een eindverhandeling over Johannes Flori, een Vlaamse componist uit de renaissanceperiode. In de programmatie lag de nadruk op westerse literatuur uit de renaissance en de barok.

Ook al betekent Florilegium letterlijk "bloemlezing", toch streeft het ensemble naar een samenhangende programmatie: het samen uitvoeren van verschillende werken vormt liefst een meerwaarde voor koor en luisteraars.

Met gemiddeld twee concertprogramma's per jaar vindt Florilegium de ruimte om in een ontspannen sfeer te repeteren, maar met aandacht voor muzikaliteit, detail en afwerking.

Als liefhebbersgroep blijft het ensemble constant bouwen aan koorkwaliteit: repertoire, samenklank en individuele zangtechniek.

Dit evenwel zonder haar grootste rijkdom op te geven: Florilegium is een groep van vrienden, ook buiten de wekelijkse repetitie in Kessel-Lo.

Onze dirigent is Elizaveta Agrafenina

Florilegium is in september 2023 een nieuw koorjaar gestart met een nieuwe dirigente: Elizaveta Agrafenina .

Elizaveta is een klassieke zangeres en dirigent, opgeleid aan de beste conservatoria. Ze is nu een opkomende artiest met een spannende carrière in het verschiet. Als soliste is ze vaak te zien op grote podia in Europa en op gerenommeerde kamermuziekfestivals. Ze promoot ook actief muziek van Joodse componisten en vrouwelijke componisten; ze heeft onlangs een album uitgebracht met haar vocale kwartet. Dirigeren is altijd een onderdeel van haar carrière geweest en er is niets leukers in de muziekwereld dan het leiden van een groep zangers en samen muziek ontdekken. Ze werkte eerder in Amsterdam met vijf verschillende koren en sinds haar verhuizing naar België vormt ze een vocaal ensemble voor getalenteerde amateurs, met als doel niet-professionele zangers de kans te bieden solistisch te zingen, binnen het kader van een koor. Ze is geselecteerd om Florilegium in Leuven te leiden en is enthousiast om samen met een opwindende en toegewijde groep mensen op reis te gaan.

Florilegium is gestart onder leiding van Luc Laurent. In 2003 nam Dong Hoon Van Uytsel de muzikale leiding over van Luc, met een kleine kern van een 14-tal zangers. Simon Van Damme dirigeerde Florilegium tussen januari 2010 en oktober 2019. Mark Thijs heeft tussen november 2019 en juli 2023 het koor gedirigeerd en sindsdien is de muzikale leiding voor Elizaveta Agrafenina.

Meer weten over onze dirigenten.