Florilegium Header Include File Florilegium Menu Include file

Wie zijn wij?

Een vogel zingt niet omdat hij een antwoord heeft. Hij zingt omdat hij een lied heeft. (Maya Angelou)

Florilegium - gemengd vocaal ensemble.

Het gemengd vocaal ensemble Florilegium ontstond in 1981 naar aanleiding van een eindverhandeling over Johannes Flori, een Vlaams componist uit de renaissanceperiode. In de programmatie lag de nadruk op westerse literatuur uit de renaissance en de barok.

Ook al betekent Florilegium letterlijk "bloemlezing", toch streeft het ensemble naar een samenhangende programmatie: het samen uitvoeren van verschillende werken vormt liefst een meerwaarde voor koor en luisteraars.

Met gemiddeld twee concertprogramma's per jaar vindt Florilegium de ruimte om in een ontspannen sfeer te repeteren, maar met aandacht voor muzikaliteit, detail en afwerking.

Als liefhebbersgroep blijft het ensemble constant bouwen aan koorkwaliteit: repertoire, samenklank en individuele zangtechniek.

Dit evenwel zonder haar grootste rijkdom op te geven: Florilegium is een groep van vrienden, ook buiten de wekelijkse repetitie in Kessel-Lo.

Florilegium is gestart onder leiding van Luc Laurent. In 2003 nam Dong Hoon Van Uytsel de muzikale leiding over van Luc, met een kleine kern van een 14-tal zangers. Sinds januari 2010 dirigeert Simon Van Damme het koor.

Simon Van Damme

Simon Van Damme (Brugge 1982) studeerde musicologie aan de KU Leuven. Van 2005 tot 2010 was hij als onderzoeker verbonden aan de afdeling musicologie, waar hij doctoreerde over de polyfonie van Adriaan Willaert, de Vlaamse polyfoniecomponist, geboren op het eind van de vijftiende eeuw in Rumbeke, die van 1527 tot aan zijn dood in 1562 actief was als kapelmeester van de San Marco-basiliek in Venetiƫ.

Als koorzanger deed Simon ruim ervaring op bij Collegium de Dunis en het kathedraalkoor in Brugge, onder leiding van Ignace Thevelein. Hij is ook lid van het vocaal ensemble De Corde.

Tijdens zijn verblijf als Erasmusstudent aan de Sorbonne in Parijs maakte hij kennis met het dirigeren. Hij volgde zomercursussen onder leiding van Michael Scheck en Ludo Claesen. Tot 2011 dirigeerde hij het Hagenkoor uit Herent en sinds januari 2010 is hij dirigent van Florilegium.