Onze Dirigenten
Een klas is een orkest: een goede dirigent apprecieert alle instrumenten (Siegfried E. van Praag).
Een overzicht...
- Van 1981 tot april 2003: Luc Laurent
- Van mei 2003 tot januari 2008: Dong Hoon Van Uytsel
- Van februari 2008 tot zomer 2009: Ivars Springis
- Van zomer 2009 tot december 2009: Dong Hoon Van Uytsel
- Van januari 2009 tot oktober 2019: Simon Van Damme
- Van november 2019 tot juli 2023: Mark Thijs
- Van augustus 2023 tot eind 2024: Elizaveta Agrafenina
- Van januari 2025: Alexander Schneider
Alexander Schneider
Alexander Schneider werd geboren in Frankenberg/Saksen. Van 1987 tot 1996 was hij lid van het Dresdner Kreuzchor, voordat hij zijn studie begon bij Peter Herrmann aan de Hochschule für Musik "Hanns Eisler" in Berlijn. In 2004 voltooide hij met succes zijn studie in zang en pedagogiek. Hij volgde masterclasses bij gerenommeerde artiesten zoals David Cordier, Jeffrey Gall en Peter Kooij en werd in 2002 bekroond als prijswinnaar van de "Musica Antiqua"-wedstrijd in Brugge.
De countertenor werkt samen met belangrijke ensembles zoals Cantus Cölln, Concerto Palatino, Pygmalion, Collegium 1704, Collegium Vocale Gent, de Akademie für Alte Musik Berlin, het Ricercar Consort, Vox Luminis, Musica Fiata Köln en Currende.
Samenwerkingen met dirigenten zoals Philipp Herreweghe, Raphaël Pichon, Václav Luks, René Jacobs, Kristian Jaervi, Stephen Stubbs, Ludger Rémy, Howard Arman, Joshua Rifkin, Philippe Pierlot, Martin Haselböck, Marcus Creed, Hermann Max, Hans Chr. Rademann en Konrad Junghänel hebben geresulteerd in talrijke cd-opnamen die zijn artistieke werk documenteren.
In de operawereld was hij onder andere te zien in het theater van Heidelberg, de opera van Leipzig, het Goethe-Theater in Bad Lauchstädt, het Schlosstheater Potsdam (Neues Palais) en het theater in Gera. Als Oberon in Brittens "A Midsummer Night's Dream" maakte hij zijn debuut in het Lucerne Theater. Daarnaast trad hij op als "Mozart" in de internationale première van Daniel Schnyders jazzopera "Casanova" in Gstaad (Zwitserland) en New York City (VS).
Als oprichter van het solistenensemble Ensemble Polyharmonique realiseert hij projecten met vocale muziek uit de late renaissance en de barok in concerten, cd-opnamen en film- en videoproducties. Sinds 2024 is hij bovendien dramaturg voor de Rheinische Kantorei onder leiding van Edzard Burchards. Steeds vaker richt Alexander Schneider zich op de leiding van grotere oratoriumwerken, waaronder Monteverdi's "Mariavespers", Händels "Messiah" en Bachs "Hohe Messe in b-moll".
Sinds 2014 woont hij in België, waar hij het koor Amicantus uit Heusden-Zolder leidt en vanaf 2025 de leiding van Florilegium uit Leuven op zich neemt. Daarnaast geeft hij zangonderwijs aan de muziekschool van Beringen (België) en deelt hij zijn kennis in masterclasses en cursuss
Elizaveta Agrafenina
Elizaveta Agrafenina is een klassieke zangeres en dirigent, opgeleid aan de beste conservatoria. Ze is nu een opkomende artiest met een spannende carrière in het verschiet. Als soliste is ze vaak te zien op grote podia in Europa en op gerenommeerde kamermuziekfestivals. Ze promoot ook actief muziek van Joodse componisten en vrouwelijke componisten; ze heeft onlangs een album uitgebracht met haar vocale kwartet. Dirigeren is altijd een onderdeel van haar carrière geweest en er is niets leukers in de muziekwereld dan het leiden van een groep zangers en samen muziek ontdekken. Ze werkte eerder in Amsterdam met vijf verschillende koren en sinds haar verhuizing naar België vormt ze een vocaal ensemble voor getalenteerde amateurs, met als doel niet-professionele zangers de kans te bieden solistisch te zingen, binnen het kader van een koor. Ze is geselecteerd om Florilegium in Leuven te leiden en is enthousiast om samen met een opwindende en toegewijde groep mensen op reis te gaan.
Elizaveta vertrok onverwacht eind 2024 om de wereld verkennen. Het leven brengt soms onverwachte kansen met zich mee die je met beide handen moet durven grijpen. We zijn heel dankbaar voor wat ze ons heeft bijgebracht in die enkele maanden.
Mark Thijs
Mark studeerde muziekgeschiedenis, zang en harmonieleer en deed zijn eerste ervaring als dirigent op bij het gelijkstemmig ‘Leeuwenkoor’ uit Lier, een ensemble van een tiental mannenstemmen. Dit heeft hem aangezet om zich in koordirectie te verdiepen, eerst in de SAMWD in Lier en nadien aan het Lemmensinstituut in Leuven bij Kurt Bikkembergs en Erik Van Nevel.
Sinds 2014 leidt hij Olenzea, een gemengd koor uit Boechout. Hij dirigeert ook Arion, een jong-dameskoor uit Leuven en vanaf oktober 2019 nam hij het stokje over bij het meerstemmig gemengd koor Florilegium. Begin 2018 startte hij daarnaast het vocaal ensemble “Schola Montis” op, samengesteld uit conservatoriumstudenten.

Simon Van Damme
Simon Van Damme (Brugge 1982) studeerde musicologie aan de KU Leuven. Van 2005 tot 2010 was hij als onderzoeker verbonden aan de afdeling musicologie, waar hij doctoreerde over de polyfonie van Adriaan Willaert, de Vlaamse polyfoniecomponist, geboren op het eind van de vijftiende eeuw in Rumbeke, die van 1527 tot aan zijn dood in 1562 actief was als kapelmeester van de San Marco-basiliek in Venetië.
Als koorzanger deed Simon ruim ervaring op bij Collegium de Dunis en het kathedraalkoor in Brugge, onder leiding van Ignace Thevelein. Hij is ook lid van het vocaal ensemble De Corde.
Tijdens zijn verblijf als Erasmusstudent aan de Sorbonne in Parijs maakte hij kennis met het dirigeren. Hij volgde zomercursussen onder leiding van Michael Scheck en Ludo Claesen. Tot 2011 dirigeerde hij het Hagenkoor uit Herent en sinds januari 2010 was hij dirigent van Florilegium. Op 20 oktober dirigeerde Simon zijn laatste concert met Florilegium, de Messiah van G.F. Handel.

Ivars Springis
Ivars Springis

Dong Hoon Van Uytsel
Uit het programmaboekje van ons concert "Leibeslieder Brahms" van zaterdag 18 februari 2006 - Dong Hoon werd geboren in 1973 te Seoul, maar groeide op in Vlaanderen. Hij is, behalve echtgenoot en vader van twee dochtertjes, van beroep onderzoeker aan de K.U.Leuven. Daarbuiten is hij zoveel mogelijk met muziek bezig.
Aanvankelijk ging eijn interesse vooral uit naar het pianospel en de instrumentale kamermuziek; geleidelijk trok de koormuziek meer zijn aandacht. Sinds 1996 was hij als zanger lid van verschillende koren. Van 1999 tot 2001 leidde hij Caminhando (Leuven), een wereldkoor met een cultureel en stilistisch zeer divers repertoire. Vanaf 2003 nam hij de muzikale leiding van gemengd vocaal ensemble Florilegium (Kessl-Lo) op zich. In 2005 voltooide hij de DKO-opleiding Koordirectie bij Geert Hendrix in Lier.

Luc Laurent
Bron: web site van het koor Hortus Musicalis - Reeds tijdens zijn studies aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel was Luc Laurent gepassioneerd door alles wat met koorzang te maken had. Na een eerste opleiding in het Antwerps Bachkoor bij Michael Scheck kwam hij snel in aanraking met een aantal muzikanten die zich specialiseerden in het herontdekken en herinterpreteren van de Oude Muziek. Zo zong hij jaren mee in de ensembles Currende van Erik Van Nevel, Ex Tempore van Florian Heyerick en Il Fondamento van Paul Dombrecht. Vele concerten onder leiding van andere grote namen als Sigiswald en Wieland Kuijken en Jos Van Immerseel vormden hem verder als muzikant.
Hij behaalde een grote onderscheiding als zanger aan het Conservatorium van Leuven na studies bij Frans De Swert en Beatrijs De Vos. Ondertussen had hij reeds op 22-jarige leeftijd het Vokaal Ensemble Florilegium opgericht. Oorspronkelijk een vriendengroep met een aantal studenten musicologie uit Leuven en leerlingen van het Conservatorium van Brussel, evolueerde dit koor al snel tot een vaste waarde in het Vlaams muzieklandschap.
Sinds april 2004 leidt Luc Hortus Musicalis. Ook hier blijft zijn doelstelling om een groep mensen te enthousiasmeren, hen in te wijden in de geheimen van de samenzang en te laten proeven van verschillende hoogtepunten uit het koorrepertoire.
