Florilegium Header Include File Florilegium Menu Include file

Onze Dirigenten

Een klas is een orkest: een goede dirigent apprecieert alle instrumenten (Siegfried E. van Praag).

Een overzicht...

  • Van 1981 tot april 2003: Luc Laurent
  • Van mei 2003 tot januari 2008: Dong Hoon Van Uytsel
  • Van februari 2008 tot zomer 2009: Ivars Springis
  • Van zomer 2009 tot december 2009: Dong Hoon Van Uytsel
  • Van januari 2009 tot oktober 2019: Simon Van Damme
  • Van november 2019 tot nu: Mark Thijs

Mark Thijs

Mark studeerde muziekgeschiedenis, zang en harmonieleer en deed zijn eerste ervaring als dirigent op bij het gelijkstemmig ‘Leeuwenkoor’ uit Lier, een ensemble van een tiental mannenstemmen. Dit heeft hem aangezet om zich in koordirectie te verdiepen, eerst in de SAMWD in Lier en nadien aan het Lemmensinstituut in Leuven bij Kurt Bikkembergs en Erik Van Nevel.

Sinds 2014 leidt hij Olenzea, een gemengd koor uit Boechout. Hij dirigeert ook Arion, een jong-dameskoor uit Leuven en vanaf oktober 2019 neemt hij het stokje over bij het Florilegium. Begin 2018 startte hij daarnaast het vocaal ensemble “Schola Montis” op, samengesteld uit conservatoriumstudenten.

Simon Van Damme

Simon Van Damme (Brugge 1982) studeerde musicologie aan de KU Leuven. Van 2005 tot 2010 was hij als onderzoeker verbonden aan de afdeling musicologie, waar hij doctoreerde over de polyfonie van Adriaan Willaert, de Vlaamse polyfoniecomponist, geboren op het eind van de vijftiende eeuw in Rumbeke, die van 1527 tot aan zijn dood in 1562 actief was als kapelmeester van de San Marco-basiliek in Venetië.

Als koorzanger deed Simon ruim ervaring op bij Collegium de Dunis en het kathedraalkoor in Brugge, onder leiding van Ignace Thevelein. Hij is ook lid van het vocaal ensemble De Corde.

Tijdens zijn verblijf als Erasmusstudent aan de Sorbonne in Parijs maakte hij kennis met het dirigeren. Hij volgde zomercursussen onder leiding van Michael Scheck en Ludo Claesen. Tot 2011 dirigeerde hij het Hagenkoor uit Herent en sinds januari 2010 is hij dirigent van Florilegium. Op 20 oktober dirigeerde Simon zijn laatste concert met Florilegium, de Messiah van G.F. Handel.

Ivars Springis

Ivars Springis

Dong Hoon Van Uytsel

Uit het programma boekje van ons concert "Leibeslieder Brahms" van zaterdag 18 februari 2006 - Dong Hoon werd geboren in 1973 te Seoul, maar groeide op in Vlaanderen. Hij is, behalve echtgenoot en vader van twee dochtertjes, van beroep onderzoeker aan de K.U.Leuven.Daarbuiten is hij zoveel mogelijk met muziek bezig.

Aanvankelijk ging eijn interesse vooral uit naar het pianospel en de instrumentale kamermuziek; geleidelijk trok de koormuziek meer zijn aandacht. Sinds 1996 was hij als zanger lid van verschillende koren. Vann 1999 tot 2001 leidde hij Caminhando (Leuven), een wereldkoor met een cultureel en stilistisch zeer divers repertoire. Vanaf 2003 nam hij de muzikale leiding van gemengd vocaal ensemble Florilegium (Kessl-Lo) op zich. In 2005 voltooide hij de DKO-opleiding Koordirectie bij Geert Hendrix in Lier.

Luc Laurent

Bron: web site van het koor Hortus Musicalis - Reeds tijdens zijn studies aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel was Luc Laurent gepassioneerd door alles wat met koorzang te maken had. Na een eerste opleiding in het Antwerps Bachkoor bij Michael Scheck kwam hij snel in aanraking met een aantal muzikanten die zich specialiseerden in het herontdekken en herinterpreteren van de Oude Muziek. Zo zong hij jaren mee in de ensembles Currende van Erik Van Nevel, Ex Tempore van Florian Heyerick en Il Fondamentovan Paul Dombrecht. Vele concerten onder leiding van andere grote namen als Sigiswald en Wieland Kuijken en Jos Van Immerseel vormden hem verder als muzikant.

Hij behaalde een grote onderscheiding als zanger aan het Conservatorium van Leuven na studies bij Frans De Swert en Beatrijs De Vos. Ondertussen had hij reeds op 22-jarige leeftijd het Vokaal Ensemble Florilegium opgericht. Oorspronkelijk een vriendengroep met een aantal studenten musicologie uit Leuven en leerlingen van het Conservatorium van Brussel, evolueerde dit koor al snel tot een vaste waarde in het Vlaams muzieklandschap.

Sinds april 2004 leidt Luc Hortus Musicalis. Ook hier blijft zijn doelstelling om een groep mensen te enthousiasmeren, hen in te wijden in de geheimen van de samenzang en te laten proeven van verschillende hoogtepunten uit het koorrepertoire.