Florilegium Header Include File Florilegium Menu Include file level 3

The Armed Man: A Mass for Peace

Karl Jenkins

Karl Jenkins (Penclawdd, Wales, 1944) is een Welsh componist die onder meer saxofoon, hobo en piano speelt. In beperkte kringen werd hij beroemd als een jazz- en rockmuzikant en speelde in de bands Nucleus en Soft Machine. Vanaf de jaren ’80 richtte hij zich vooral op het componeren van reclamemuziek, vanaf de jaren ’90 begon hij cross-overprojecten met klassieke muziek, invloeden van klezmer, jazz en azan, de muzikale oproep tot het gebed binnen de Islam. In 2015 werd hij tot de adelstand verheven.

The Armed Man is een mis uit 1999 besteld door het Britse Royal Armouries Museum in het kader van de Milleniumvieringen. Ze werd opgedragen aan de slachtoffers van de crisis in Kosovo. Het stuk werd voor het eerst opgevoerd in het jaar 2000 in de Royal Albert Hall voor symfonisch orkest, koor, solisten en muezzin (die oproept tot het gebed). Dit anti-oorlogsstuk wordt beschouwd als één van de meest relevante koorstukken van onze tijd. Het is dan ook het meest populaire werk van Jenkins en kende wereldwijd al meer dan 1500 opvoeringen.

De Mis voor de Vrede plaatst religieuze en niet-religieuze teksten uit Psalmen, de Apocalyps, de Koran en de Tanakh binnen de klassieke structuur van de katholieke mis. Het bevat fragmenten van beroemde dichters zoals Tennyson en Kipling. The Armed Man begint met de groeiende dreiging van oorlog, afgewisseld met momenten van reflectie. Ze zet de verschrikkingen van de oorlog in scène en sluit af met de hoop op vrede in het nieuwe millenium.

Het stuk begint en eindigt met het 15de eeuwse populaire volkslied ‘L’homme armé’. Voor de roem van dit lied zijn vele verklaringen. Mogelijks had het te maken met de haast waarmee toen het verzet werd georganiseerd tegen de Ottomanen die zegevierend door Midden- en Noord-Europa trokken. De melodie van L’Homme Armé was in de Renaissance vaak de bron van inspiratie voor de compositie van de mis en heeft lang doorgewerkt in de muzikale traditie.

Jo Schelkens en Emilie De Voght nemen de algemene leiding op zich.

Waar en wanneer?

Dit concert wordt 4 keer uitgevoerd:

 • Op zaterdag 22 april 2023 om 20u00 in het Lemmens Insitituut van Leuven - Lemmensberg 3, 3000 Leuven. Grote parking
 • Op zondag 23 april 2023 om 20u00 in de Sint Pauluskerk van Gent - Smidstraat in Gent. Zeer moeilijk te parkeren, De trein is een goede oplossing (Station Gent-Sint-Pieters is op 350 m van de kerk.
 • Op zaterdag 29 april 2023 om 20u00 in de Sint Jozefkerk in Anderlecht - Radplein/Place de la Roue. Moelijk te parkeren. De metro is een goede oplossing (lijn5, halte Bizet op 250 m van de kerk.
 • Op zondag 30 april 2023 om 20u00 in de Heilig Hartkerk van Boom - Eikenstraat in Boom.

 • Kaarten

  Deze reeks concerten zijn door anderen georganiseerd. Kaarten kunnen besteld worden via hun eigen kanalen

 • Leuven - 22/04/2023: Organisatie Harmonieorkest Panta Rei Leuven - Kaarten via www.harmonie-pantarei.net.
 • Gent - 23/04/2023: Organisatie van Koor Canta Ludens Drongen - Reservatie mogelijk via storting van 20€ op rekening nummer BE30 7370 1057 9511.
 • Anderlecht - 29/4/2023: Organisatie van Koor Chorus Erasmus Anderlecht - Kaarten aan 20€ aan de kassa - voorverkoop aan 16€ , via de site www.choruserasmus.be, bij koorleden of per telefoon op +32 2 527 11 92.
 • Boom - 30/4/2023: Organisatie van Koor Musica Nova Boom - Kaarten aan 20€ via de site musicanova.be.

 • Schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven en voor meer informatie.