Florilegium Header Include File Florilegium Menu Include file level 3

Ma fin est mon commencement

In het kort

Minimal music is wereldberoemd geworden door Steve Reich en Philip Glass, maar ook in Vlaanderen leeft een componist die in zijn muziek dit genre heeft groot gemaakt. We maken kennis met Frans Geysen, niet alleen via enkele van zijn eigen werken, maar ook via zijn inspiratiebronnen. Sinds de Renaissance zijn componisten immers op zoek gegaan naar wat je kan bereiken door je werken een strenge structuur mee te geven. Het bekendste voorbeeld daarvan is natuurlijk Bach, maar we ontmoeten o.a. ook Brahms en Ockeghem.
Het tweede deel van het concert sluit aan bij de Pinkstertijd, een onuitputtelijke bron van prachtige muziek uit alle tijden. We zingen werken van Schütz en Rheinberger, maar ook een ‘holy minimalism’ compositie van Arvo Pärt.

Mark vertelt meer

In de 14de eeuw schreef Guillaume de Machault een rondeau dat zowel van voor naar achter als van achter naar voor kan gezongen worden. We zijn in een opwindende periode van de muziekgeschiedenis: componisten worden steeds spitsvondiger in het zoeken naar manieren om meer- stemmige muziek te schrijven. Honderd jaar later zit Johannes Ockeghem aan een grens: een 36-stemmige canon klinkt indrukwekkend, maar dreigt wat eentonig te worden. En wat doen we daarna dan nog? Geluk- kig staan we op dat moment ook aan het begin van nieuwe evoluties in onze westerse muziek. Die slaat na Ockeghem hele andere wegen in en gaat op zoek naar de uitdrukkingskracht van muziek, hoewel er ook steeds verder wordt gezocht naar nieuwe manieren om muziek een hel- dere structuur te geven. "Wat goed is bedacht, klinkt ook goed."

In de 20ste eeuw gaat de Vlaamse componist Frans Geysen terug op zoek naar het uitgangspunt van de vroege renaissance. Muziek hoeft niets uit te drukken, als we een goede constructie bedenken, zal het ook goed klinken. Luister, zonder betekenis te zoeken, naar wat er gebeurt: "O oor, o hoor."

Vandaag nemen we u mee op die auditieve zoektocht: u hoort twee van Geysens werken, maar we gaan ook naar zijn inspiratiebronnen. Johann Sebastian Bach levert hem oneindig genoegen, juist door de ingenieuze harmonische en melodische constructies, maar ook Johannes Brahms heeft soms in zijn motetten de structuur op de samenklank laten voor- gaan (tot ongenoegen van zijn tijdgenoten, overigens).

Het tweede deel van dit concert past bij deze tijd van het jaar: Pinkste- ren. Het motet van Bach vormt zo een scharnier in het programma: de geest daalt over ons en geeft ons vrede: "da pacem nobis" in het Latijn, "verleih uns Friede" in de Lutherse traditie.

"Ma fin est mon commencement", ik kon geen betere titel verzinnen voor het concert van vandaag: voor mij eindigt een gek idee om op mijn 45ste nog te starten aan een voltijdse muziekopleiding en zwaai ik ook af als dirigent van Florilegium. Met veel dankbaarheid kijk ik terug én voor- uit: het einde is ongetwijfeld een nieuw begin van iets moois.

Mark

"Ma fin est mon commencement" wordt samen gezongen met het Koor Helicon uit Lier, en wordt 2 keer uitgevoerd, op 17 juni in Leuven en op 2 juli in Lier.

Waar en wanneer?

Dit concert wordt 2 keer uitgevoerd:

  • Op zaterdag 17 juni 2023 om 20u00 in de Sint-Geertruikerk - Sint-Geertruiabdij 1, 3000 Leuven.
  • Op zondag 2 juli om 15u00 in de muziekschool van Lier,Gasthuisvest.

  • Kaarten

    Het concert in Leuven is het Master Proof examen voor onze dirigent en is gratis. Maar er zijn altijd kosten natuurlijk en een vrije bijdrage om die kosten te dragen is altijd welkom. Een Steunkaart kopen is bv een mogelijkheid. Of uw bijdrage achterlaten aan de ingang van de kerk is ook mogelijk. Bedankt bij voorbaat.

    Steunkaarten

    Het concert in Lier wordt door het Koor Helicon van Lier georganiseerd. Kaarten kunnen via hun aangekocht worden.


    Schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven en voor meer informatie.