Florilegium Header Include File Florilegium Menu Include file level 3

The Armed Man: A Mass for Peace

Karl Jenkins

Karl Jenkins (Penclawdd, Wales, 1944) is een Welsh componist die onder meer saxofoon, hobo en piano speelt. In beperkte kringen werd hij beroemd als een jazz- en rockmuzikant en speelde in de bands Nucleus en Soft Machine. Vanaf de jaren ’80 richtte hij zich vooral op het componeren van reclamemuziek, vanaf de jaren ’90 begon hij cross-overprojecten met klassieke muziek, invloeden van klezmer, jazz en azan, de muzikale oproep tot het gebed binnen de Islam. In 2015 werd hij tot de adelstand verheven.

The Armed Man is een mis uit 1999 besteld door het Britse Royal Armouries Museum in het kader van de Milleniumvieringen. Ze werd opgedragen aan de slachtoffers van de crisis in Kosovo. Het stuk werd voor het eerst opgevoerd in het jaar 2000 in de Royal Albert Hall voor symfonisch orkest, koor, solisten en moedjaheddin (die oproept tot het gebed). Dit anti-oorlogsstuk wordt beschouwd als één van de meest relevante koorstukken van onze tijd. Het is dan ook het meest populaire werk van Jenkins en kende wereldwijd al meer dan 1500 opvoeringen.

De Mis voor de Vrede plaatst religieuze en niet-religieuze teksten uit Psalmen, de Apocalyps, de Koran en de Tanakh binnen de klassieke structuur van de katholieke mis. Het bevat fragmenten van beroemde dichters zoals Tennyson en Kipling. The Armed Man begint met de groeiende dreiging van oorlog, afgewisseld met momenten van reflectie. Ze zet de verschrikkingen van de oorlog in scène en sluit af met de hoop op vrede in het nieuwe millenium.

Het stuk begint en eindigt met het 15de eeuwse populaire volkslied ‘L’homme armé’. Voor de roem van dit lied zijn vele verklaringen. Mogelijks had het te maken met de haast waarmee toen het verzet werd georganiseerd tegen de Ottomanen die zegevierend door Midden- en Noord-Europa trokken. De melodie van L’Homme Armé was in de Renaissance vaak de bron van inspiratie voor de compositie van de mis en heeft lang doorgewerkt in de muzikale traditie.

Chorus Erasmus viert dit jaar het 20-jarig bestaan van het koor en Florilegium gevraagd mee te werken aan dit project. Ze brengen het op 9 en 10 mei in de versie met harmonie orkest (Panta rei uit Leuven) olv Jo Schelkens en Emilie De Voght.

Waar en wanneer?

Dit concert wordt twee keer uitgevoerd:

  • op zaterdag 9 mei 2020 in Leuven om 20uur (plaats nog niet definitief vast).

  • op zondag 10 mei 2020 in Brussel, wellicht om 17 u. (plaats nog niet bepaald).

Kaarten

Kaarten zullen later kunnen besteld worden vanut deze web site.

Bestel hier uw kaarten