Dansen is de terugkeer naar het vissenstadium met de muziek als zee (Harry Mulisch)

Foto's van dat concert vindt u hier

Herinneringsfilmpje 

 

 

Hartverwarmend Valentijnsconcert op zaterdag 11 februari 2017 om 20 uur in de Romaanse Poort in Leuven!

Florilegium bracht samen met Het Balanske (vrijetijdszorgcentrum voor mensen met een beperking (video) een gevarieerd muziekprogramma over de liefde. We bezongen de liefde van Lassus tot Bob Dylan.

Samen muziek maken en beleven verbindt mensen, want muziek is een taal die iedereen verstaat. Dit concert slaat een brug tussen individuen uit heel verschillende werelden met muziek als sleutel tot het hart. De pure essentie van ‘amor’ komt tot uiting in een ontroerende vertolking van werken van de renaissance tot Bob Dylan.

De samenwerking tussen Florilegium en Het Balanske kaderde in YOUtopia van de Stad Leuven. De dienst diversiteit en gelijke kansen en de dienst cultuur van de stad nodigde alle Leuvense verenigingen uit om gezamenlijke projecten op te zetten met als focus ‘de kunst van het samenleven’.

Wat hebben we gezongen ?

1          Tomas Luis de Victoria: Quam pulchri sunt (video)
2          Gaston Nuyts: Dilectus meus
3          Vytautas Miskinis: Tota pulchra es
4          Francisco Guerrero: Quae est ista tam formosa
5          The Beatles: Can’t buy me love
6          Toon Tellegen: verhaal (Balanske) (video)
7          Maurice Duruflé: Ubi caritas
8          Vytautas Miskinis: Ubi caritas
9          Orlandus Lassus: Anima mea liquefacta est
10        Ola Gjello: Ubi caritas
11        Julius C. Miller: Set me as a seal
12        Patrick Hawes: Perfect Love (video)
13        Bob Dylan / Paul de Leeuw: Zo puur kan liefde zijn


Bedankingen

Dag allemaal, alle koorleden,

Ik besef maar al te goed dat het koor ongelooflijk veel werk heeft verzet in de organisatie, van A tot Z !!! (En dit naast het jullie aanpassen waarvoor ik jullie gisteren al oprecht bedankt heb.) Ik denk aan: de zaal vastleggen, het programmaboekje, de PR, het klaarzetten van de zaal, het sleuren met het podium, jullie repetitie-uren en -locatie aanpassen, enz. enz. !!! 

De mensen van het Balanske werden gisteren niet alleen letterlijk omringd door jullie op het podium, maar vanaf dag 1 op alle vlak! 
Een oprechte dank aan ieder van jullie (een traantje wegpinkend van dankbaarheid en ontroering tijdens dit neerschrijven ;-).)

Verder vond ik het ook ontzettend mooi hoe jullie met zoveel warme zorg met onze mensen omgingen: de zorg waarmee Simon David benaderde, het geduld waarmee Marijke Yannick en Greet probeerde diets te maken dat ze tegen het doek moesten 'plakken', de blijheid die ik in jullie ogen zag wanneer jullie sommige van onze muzikanten konden helpen door op hun schouders te tikken om de maat te houden (Greet die de steun van Simon al miste :-)), hoe ieder van jullie ervoor zorgden dat elke muzikant veilig van de trapjes (in dat donker hoekje!) geraakte, en nog zoveel meer!

Ik ga stoppen met jullie te danken, want ik val in herhaling, maar je mag gerust zijn: het zindert hier nog serieus na!!! En ik ben overtuigd dat ik niet de enige ben! Jullie mogen gerust weten dat dit alles een ongelofelijk cadeau is voor die mensen én hun ouders: niet zelden moeten ouders en mensen met een beperking wel eens onaangename blikken of opmerkingen incasseren (allicht uit onwetendheid). Wat elk van jullie gedaan hebben, is wel het complete tegendeel, dit maakt het voor ieder van ons des te intenser! Traantjes zijn er wel - van warme en oprechte dank, woorden schieten te kort! 

Het ga jullie goed!
Veerle

Video

"Perfect Love"...


Een perfecte titel voor een perfecte avond met een perfect concept!

Reeds vóór het concert was duidelijk dat dit een speciale avond zou worden. De korte dia-voorstelling voor de aanvang van het concert, gaf ons al een inkijk in het leven en de bezieling van de artiesten die we vanavond te horen zouden krijgen.
En dan was er het opkomen van de uitvoerders: in een lange rij, iedereen met de hand op de schouder van de voorganger, kwamen zij van achteraan de zaal naar het podium toe. Afwisselend iemand van Florilegium en iemand van Het Balanske. De bijzondere connectie tussen deze twee gelegenheidspartners was al onmiddellijk voelbaar. De liefdevolle zorg naar elkaar toe greep me naar de keel. 

Tijdens het concert werden we getrakteerd op de mooie klanken van 'Florilegium' en de bijzondere optredens van de 'Balanske Band'. Mensen met een beperking? Vergeet het! Mensen met een hemelse rijkdom aan zuivere en wezenlijke puurheid! Een staande ovatie verdiende het (waarom ben ik deze toch niet gestart?)
Bijzonder waren ook de momenten waarbij echt samen gemusiceerd werd door het koor en de "Band". De serene klanken en harmonieën die het koor bracht ter ondersteuning van de solisten die in een openlijke kwetsbaarheid boven zichzelf uitstegen, deden het afsluitende nummer alle eer aan: "Zo puur kan liefde zijn"...
Niet alleen voor de deelnemers, maar ook voor het publiek (of toch voor mij - ik zal voor mezelf spreken) is dit een unieke ervaring van onschatbare waarde geweest. Zo'n initiatieven zouden er meer mogen zijn. Ze brengen een mens terug in alle nederigheid tot de essentie.