Dansen is de terugkeer naar het vissenstadium met de muziek als zee (Harry Mulisch)

"Listening between the Sounds"

Een verrassend midzomers klankevenement op zondag 19 juni 2016 in Borgloon

 

 

‘Listening between the Sounds’ is een uniek project van stiltebeweging Waerbeke en vocaal ensemble Florilegium en wordt actief ondersteund door een dozijn Limburgse partners.

In Listening between the Sounds zijn rust en stilte minstens even belangrijk als klank en ritme. Het idee borrelde op na een bezoek van Florilegium aan de ‘doorkijkkerk’ van architectenduo Gijs Van Vaerenbergh in Borgloon. Hoe zou het zijn om die intrigerende ervaring van ‘Reading between the Lines’ (de naam van het kerkje) te vertalen in klank en stilte en te laten beleven door een breed publiek?

Listening between the Sounds biedt een klankbad met de ruimte als inspirator en aangever. Cellist Benjamin Glorieux - de centrale gast op AlbaNova Festival - musiceert bij zonsopgang nabij het kerkje. Om 11 en 16 uur zijn zangeres Soetkin Baptist, percussionist Gielis Cautaers en Florilegium onder leiding van Simon Van Damme te beluisteren in een origineel samenspel.

Het programma bevat zowel oude als nieuwere muziek: de glooiende lijnen en rustgevende harmonieën uit de polyfonie van de renaissance worden gecombineerd met meer recente muziek van componisten als Arvo Pärt, die op zoek gaat naar verstilling. Soetkin componeerde speciaal voor dit project een passende ‘soundscape’ die hier voor het eerst uitgevoerd zal worden.

Een wandeling of fietstocht langs rustige plekken met stiltekunst en ‘stille’ maaltijden in Kasteel Ma­ria­gaarde completeren het geheel. Er wordt een speciaal boekje voorzien met de wandel- en fietsroutes, het programma, duiding rond het thema, foto’s van het Limburgs landschap en poëzie van Stijn Vranken.

Deelnemers kunnen zich inschrijven voor het hele dagprogramma of kiezen voor bepaalde onderdelen. Tickets zijn op voorhand te bestellen via de webshop van Waerbeke op www.waerbeke.be. Je kan komen luisteren naar een enkel concert, er een hele dag uit van maken of zelf je deelprogramma samenstellen (tickets vanaf 15 euro)

Partners die zich enthousiast achter dit project van Waerbeke & Florilegium scharen en het mee mogelijk maken: Agentschap Integratie en Inburgering, Agentschap Natuur en Bos Limburg, Erfgoedcel Haspengouw, Fedasil, Koor&Stem, Kunstencentrum Z33, Limburgs Landschap, Musica-Impulscentrum voor Muziek, Natuurpunt-CVN, Provincie Limburg, Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren, Stiltecentrum Mariagaarde, Stad Borgloon, Trage Wegen, Vormingplus Limburg.

Programma

05.25 u: zonsopgang performance cellist Benjamin Glorieux
07.00 u: ontbijt
              wandeling of fietstocht
11.00 u: klankevenement Soetkin Baptist & Florilegium
12.30 u: middagmaal
              wandeling of fietstocht met toelichting door gidsen onderweg
16.00 u: klankevenement Soetkin Baptist & Florilegium
17.30 u: avondmaal

De klankevents (Benjamin Glorieux en Soetkin Baptist&Florilegium) duren één tot anderhalf uur en gaan door in open lucht aan de doorkijkkerk van Gijs Van Vaerenbergh, Sint Truidersteenweg (aan de Romeinse Kassei) in Borgloon (GPS: 50.7957111,5.3507833). Gezien het kerkje op een grasland staat op wandelafstand van de dichtstbijzijnde parking, raden we aan om makkelijk schoeisel te dragen. Breng ook iets mee waarop je kan zitten of liggen (plooistoel, dekentje, kussen,…) om de klanken zo aangenaam mogelijk te kunnen beleven. Houd tevens rekening met de weersomstandigheden: breng hopelijk een zonnehoed mee, maar indien nodig ook een regenjas of paraplu.

Alle maaltijden worden verzorgd door Kasteel Mariagaarde, Kasteelstraat 10, Hoepertingen-Borgloon waar je naar keuze in een rustig kader of in volledige stilte kan eten. Bij mooi weer zullen de maaltijden buiten in het kasteelpark geserveerd worden. Het ontbijt zal aangeboden worden onder de vorm van een picknickpakket met streekproducten. Het middagmaal is een driegangenmenu onder buffetvorm en het avondeten bestaat uit een broodmaaltijd met soep, beleg en slaatjes naar keuze. Water, fruitsap van het huis, koffie en thee zijn inbegrepen in de prijs. Andere dranken (oa lokale wijnen en bieren) zijn te verkrijgen aan democratische prijzen.

De wandelingen (6 of 15 km) en fietstochten (17, 30 of 40 km) tussen het doorkijkkerkje en Kasteel Mariagaarde kunnen gemaakt worden op eigen ritme en op een zelf gekozen tijdstip. Tussen 12.45 en 15.45 uur zullen er onderweg bij een aantal kunstwerken gidsen staan die uitleg zullen geven over het kunstwerk in de omgeving en ook een stukje poëzie brengen van Stijn Vranken. Een beperkt aantal fietsen kan gehuurd worden bij de stad Borgloon of bij kasteel Mariagaarde: tijdig reserveren via www.borgloon.be (toerisme/fietsen) of www.mariagaarde.be.
Wens je er een weekendje uit van te maken: zoek een leuke slaapplaats via  www.borgloon.be (toerisme/overnachten)!

Praktisch

Wanneer: zondag 19 juni 2016 vanaf zonsopgang 05.25 u tot na een avondmaal

Waar: nabij de ‘doorkijkkerk’ in Borgloon, en in Kasteel Mariagaarde in Hoepertingen.

Florilegium hk

Artikel in De Standaard van 16 juni 2016

Dankzij Simon en Soetkin hebben we een prachtig artikel in De Standaard

Uit de zaterdagkrant van het Belang van Limburg op 12 juni 2016, mooie pagina over 'Listening between the Sounds’! Koop nu je kaarten voor dit midzomers klankbad op 19 juni in Borgloon. Zes formules voor een deel- of dagprogramma naar keuze, met muziek, maaltijd, wandeling of fietstocht langs kunst in de open ruimte. Concerttickets vanaf 20 euro. Alle info en bestellingen via www.waerbeke.be.

Op 9 juin 2016, Verschenen in De Limburger: Luisteren naar de stilte in de muziek, een artikel over Listening between the Sounds, Borgloon 19 juni. Voor meer info en tickets: www.waerbeke.be Kaarten vanaf 20 euro!


Inschrijven

U vindt nog info via onze Facebook pagina. Wij danken u bij voorbaat als uw ons concert met uw vrienden zou willen delen.

Facebook

Alle informatie via deze QR Code

qrcode