Dansen is de terugkeer naar het vissenstadium met de muziek als zee (Harry Mulisch)

"O praise the Lord" van GF Haendel

In samenwerking met vocale solisten en barokensemble brengt Florilegium een feestelijk barokconcert met muziek van Georg Friedrich Haendel.

.

Geboren in Duitsland, de stiel geleerd in Italië en carrière gemaakt in Engeland. Georg Friedrich Händel (1685-1759) is een van de meer internationale componisten van de barok. Zijn muziek combineert dan ook het Duitse vakmanschap met Italiaanse emotionaliteit, wat een succesformule bleek voor het Engelse publiek van zijn tijd. In de jaren 1717-1718 werkte hij voor James Brydges, hertog van Chandos. Voor hem componeerde Händel 11 prachtige anthems, bestemd voor de Anglicaanse liturgie. O praise the Lord with all consent is een loflied met feestelijke engelenkoren en zowel jubelende als meer ingetogen aria's.
Na een succesvolle periode als operacomponist in Londen, wijdde Händel zich vanaf de jaren 1730 aan het oratorium. Dit concert brengt een selectie uit zijn bekendste werk, Messiah, waarvan het eerste deel is opgebouwd rond de thematiek van de advents- en kerstperiode. Ook hier wisselen uitbundige koren af met recitatieven en aria's die nu eens introvert, dan weer sprankelend extravert zijn. Ook het orkest komt uitgebreid aan bod.
Florilegium werkt voor dit concert samen met drie vocale solisten en een barokensemble. De keuze voor een relatief kleine bezetting met oude instrumenten geeft Händels muziek terug de bewegelijkheid die ze vaak in grotere producties verliest. Ten onrechte, want ook voor barokmuziek gelden de woorden van Duke Ellington "it don't mean a thing, if it ain't got that swing"...

Bezetting

Kamerkoor Florilegium onder leiding van Simon Van Damme

Vocale solisten:

- Emilie De Voght, sopraan
- Jan Peters, tenor
- Bart Swinnen, bas

Barokensemble (meer details later)

Programma

  • O praise the Lord with one consent (Chandos Anthem nr. 9)
  • Aria's en koren uit het eerste deel van de Messiah, rond het thema van de advent en Kerstmis.

In Geel-Bel is er ook een voorprogramma gezongen door het St. Lambertuskoor van Bel o.l.v. Herman Driesen.

Praktisch

Wanneer:

  • 12 december 2015 om 20.u in Geel-Bel.
  • 13 december 2015 om 16.u in Leuven

Waar:

  • Geel-Bel: in de Sint Lambertuskerk.
  • Leuven: Heilig Hart kerk Blauwput, Lindensestraat 1 in 3010 Kessel-Lo (langs de Diestesteenweg)

Kaarten: 12 € in voorverkoop, 15 € aan de kassa. Klik hier om kaarten te bestellen.


Inschrijven

U vindt nog info via onze Facebook pagina. Wij danken u bij voorbaat als uw ons concert met uw vrienden zou willen delen.

Facebook

Alle informatie via deze QR Code

qrcode