España Sligo XVI: spaanse polyfonie voor kerk en koning

De renaissance betekende een culturele hoogbloei in heel Europa. Voor Spanje in het bijzonder is de periode een echte Gouden Eeuw: het land kwam tot een eenheid onder de Katholieke Koningen, die op hun beurt de grootouders waren van Keizer Karel V. En onder zijn zoon Filips beleefde Spanje zijn culturele hoogdagen: zijn paleis Escorial wordt gebouwd, Cervantes schrijft Don Quijote...

Muzikaal is de renaissance de tijd van de polyfonie, die ook in het zestiende-eeuwse Spanje tot een hoogtepunt komt. Componisten als Cristóbal de Morales, Francisco Guerrero en Tomás Luis de Victoria bereiken in hun religieuze werken het niveau van hun Vlaamse en Italiaanse collega's.
Daarnaast kent Spanje ook een rijke traditie van hoogstaande wereldlijke liederen, verzameld in verschillende liedboeken, de Cancionero's.

Schitterende muziek dus voor kerk en koning, uitgevoerd door Kamerkoor Florilegium en het ensemble Loquinto, een blokfluitkwintet met een grote liefde voor oude muziek, en een bijhorend arsenaal van prachtige instrumenten.

Loquinto

Wat hebben wij gezongen?

  • Spaanse polyfonie