Tijd vliegt, maar jij bent de piloot....

Concertaanbod 2018

Drie grootmeesters uit de barok: Bach – Zelenka – Vivaldi

In samenwerking met professionele musici brengt kamerkoor Florilegium een afwisselend concert met barokmuziek van Johann Sebastian Bach, Antonio Vivaldi en Jan Dismas Zelenka. Hoewel deze laatste componist op vandaag minder bekend is dan de twee anderen, werd hij door Bach zelf aanzien als een van de belangrijkste componisten van zijn tijd.

Het programma bevat van Zelenka het Magnificat (zwv 107) en het Miserere (zwv 57) dat hij schreef voor koor, orkest en sopraan solo. Ook in het oeuvre van Bach staat de wisselwerking tussen koor, sopraan en hobo centraal in het eerste deel van de prachtige cantate Ich hatte viel Bekümmernis (bwv 21). Afsluiter van het concert is het Magnificat van Vivaldi (rv 610).

Een uitgewerkt voorstel van programma is hieronder opgenomen, onder voorbehoud van wijzigingen. Het kan in één geheel worden uitgevoerd (ca. 80 minuten), of desgewenst onderbroken worden door een pauze. Aanpassingen zijn steeds bespreekbaar, rekening houdend met de duur, het repertoire en de bezetting.

Programma

 • Jan Dismas Zelenka: Magnificat in do groot (zwv 107)
 • Johann Sebastian Bach: Cantate “Ich hatte viel Bekümmernis” (bwv 21, deel 1)
 • Jan Dismas Zelenka: Miserere in do klein (zwv 57)
 • Antonio Vivaldi: Magnificat in sol klein (rv 610)

Uitvoerders:

 • kamerkoor Florilegium
 • sopraan solo (Emilie De Voght)
 • professioneel barokensemble
 • muzikale leiding: Simon Van Damme

Prijs

De uitkoopsom is bespreekbaar maar zal minstens 1.500 euro zijn. Hoe meer concerten we kunnen vastleggenhoe lager de prijs.

Projectfiche hier te vinden

Florilegium hk

The Sounding Sea


Engelse koormuziek uit de negentiende en twintigste eeuw

Onvermijdelijk is de zee alomtegenwoordig in de cultuur van de Britse eilanden. De Britten hebben de oceanen bevaren, zeeslagen uitgevochten, gebieden veroverd, handel gedreven… over het water de horizon afgespeurd naar zowel vijanden als geliefden.

Dit programma verzamelt composities uit de bloeiperiode van de Engelse koormuziek, rond de thematiek van zeeën en meren, oorlogsvloten en zuipschuiten, zeemeeuwen en zelfs een occasionele zeehond. Beroemde componisten als Edward Elgar en Ralph Vaughan Williams lieten vocale pareltjes na en inspireerden tijdgenoten en latere generaties. Het programma kan worden aangevuld met muziek voor piano solo..

Praktisch

Datum van uitvoeringen: 30 mei 2015 in Leuven en 20 september in Brugge. Bekijk ons "Agenda" voor alle details

Dit programma wordt best uitgevoerd in een middelgrote ruimte met een welluidende akoestiek en (ruimte voor) een piano.

De richtprijs voor deze productie bedraagt 900 euro.

De eventuele huurprijs van een piano is niet inbegrepen.

U vindt een volledige concertfiche voor "The Sounding Sea" hier

Meer informatie bij Simon Van Damme (dirigent)

Florilegium hk

"Haendel: O praise the Lord"

In samenwerking met vocale solisten en barokensemble brengt Florilegium een feestelijk barokconcert met muziek van Georg Friedrich Haendel.

Afkomstig uit Duitsland en muzikaal gevormd in Italië maakte Haendel carrière in Engeland. In de jaren 1717-1718 werkte hij voor James Brydges, hertog van Chandos. Voor hem componeerde Haendel 11 prachtige anthems, bestemd voor de Anglicaanse liturgie. Na een succesvolle periode als operacomponist in Londen, wijdde Haendel zich vanaf de jaren 1730 aan het oratorium. Dit concert brengt een selectie uit zijn bekendste werk, Messiah, waarvan het eerste deel is opgebouwd rond de thematiek van de advents- en kerstperiode.

Op het programma:

- O praise the Lord with one consent (Chandos Anthem nr. 9)
- Aria's en koren uit Messiah (deel I, rond het thema van de advent en Kerstmis)

Praktisch

Op 12 december om 20 uur in Geel - Bel en op 13 december om 16 uur in de Heilig Hart Blauwput Kerk van Leuven.

Bezoek ook onze Agenda voor meer informatie in verband met onze optredens (of die van andere koren uit onze regio)

U vindt een volledige concertfiche voor O Praise the Lord hier

Meer informatie bij Simon Van Damme (dirigent)

Florilegium hk

Muziek voor de kathedraal van Salzburg

Tot 1803 was de kathedraal van Salzburg de zetel van roemrijke prins-bisschoppen, sleutelfiguren binnen zowel de katholieke kerk als het Rooms-Duitse keizerrijk. Het barokke uiterlijk van de stad en haar kathedraal kreeg ook weerklank in de muziek die voor de Salzburgse kerkvorsten en andere edellieden werd gecomponeerd.

Tot de beroemdste muzikale figuren behoren ongetwijfeld Leopold Mozart en Heinrich Ignaz Franz von Bibern. Terwijl die laatste een grootmeester was van de barok, was die eerste natuurlijk de vader van het grootste muzikale genie van de klassiek.

Tot zijn vijfentwintigste was Wolfgang Amadeus Mozart in dienst van prins-bisschop Hieronymus von Colloredo. Als lid van de hofkapel componeerde hij ook muziek voor de kathedraal en de hofhouding van de aartsbisschop. Behalve zijn missen (waaronder de Krönungsmesse), behoren ook de twee vesperdiensten die Mozart schreef tot zijn bekendste religieuze muziek uit de Salzburgse periode.

De Vesperae solennes de confessore (KV 339) uit 1780 bestaan uit de vijf traditionele psalmen voor de vesperdienst en een Magnificat. Naar Salzburgse traditie is de orkestratie jubelend, met pauken en trompetten, en drie trombones die het koor begeleiden. Tegelijkertijd bevat de compositie met het ontroerende Laudate Dominum voor sopraan solo een onovertroffen staaltje van muzikale intimiteit.

Bijna honderd jaar eerder zette Heinrich Ignaz Franz von Bibern de toon voor de barokke stijl waarin ook Mozart zich nog zou profileren in zijn kerkmuziek. Het Requiem voor vijftien stemmen is een indrukwekkende compositie waarin zes zanglijnen, vier strijkers, drie trombones en twee trompetten onder begeleiding van de basso continuo optreden in een gevarieerd samenspel. Sommige passages klinken daarbij zo uitbundig dat ze het thema van een dodenmis bijna doen vergeten. Het gaat hier duidelijk om een vorstelijk afscheid, met gepaste pracht en praal.

Bezetting

Kamerkoor Florilegium, Solisten, trompetten, pauken, trombones, strijkers en basso continuo, onder leiding van Simon Van Damme.

Praktisch

Dit programma vereist een (middel)grote kerk met een goede akoestiek.
De richtprijs voor deze productie bedraagt 1.500 euro.

De eventuele huurprijs van een positief (orgel) is niet inbegrepen.

U vindt een volledige concertfiche voor "Muziek voor Salzburg" hier

Meer informatie bij Simon Van Damme (dirigent)

 

Florilegium hk

"Oudere" concerten uit ons Repertoire zijn natuurlijk ook altijd mogelijk

Hierbij enkele voorbeelden.

Nach dir verlanget mich

Adventsmuziek van Bach, Buxtehude, Telemann, Haydn en Mozart


Verlangen, verwachten, vertrouwen... deze woorden vormen de rode draad doorheen dit programma met muziek uit de Duitse barok en de vroege klassiek. Het "uitkijken naar" staat centraal in de periode van de advent en inspireerde musici tot prachtige composities die het voorspel vormen op de uiteindelijke kerstvreugde.
Centraal in het concert staat cantate 150 "Nach dir, Herr, verlanget mich" van Johann Sebastian Bach, een bijzonder werk door onder meer een gevarieerde en expressieve rol voor het koor en een virtuoze fagotpartij. Ook de innemende aria uit cantate 36 voor sopraan en viool solo kan niet ontbreken in een adventsprogramma. Verder componeerde ook Dietrich Buxtehude diverse koor- en solostukken voor de advent, die hij uitvoerde tijdens de gerenommeerde Abendmusiken in Lübeck.
Naast de barokmuziek van Bach, Buxtehude en ook Telemann, staan ook Haydn en Mozart op het programma. Zeker in hun kerkmuziek tonen zij zich erfgenamen van de barokke meesters. Anderzijds voegen ze de schijnbare vanzelfsprekendheid van de klassiek toe.

Voorlopig programma (ca. 1u15, zonder pauze)

 • Joseph Haydn: Missa Rorate caeli desuper (koor en orkest)
 • Johann Sebastian Bach: Auch mit gedämpften, schwachen Schritten (sopraanaria uit cantate BWV 36)
 • Georg Philipp Telemann: Laudate Jehovam (koor en orkest)
 • Dietrich Buxtehude: Also hat Gott die Welt geliebt (BuxWV 5, sopraan en orkest)
 • Dietrich Buxtehude: Der Herr ist mit mir (BuxWV 15, koor en orkest)
 • Dietrich Buxtehude: Herr, wenn ich nur Dich hab (BuxWV 38, sopraan en orkest)
 • Johann Sebastian Bach: Nach dir, Her, verlanget mich (cantate BWV 150, sopraan, koor en orkest)
 • Wolfgang Amadeus Mozart: Laudate Dominum (uit Vesperae de Confessore, sopraan, koor en orkest)

Bezetting

 1. Een sopraan solo
 2. Barokensemble (strijkers, fagot, basso continuo)
 3. Kamerkoor Florilegium onder leiding van Simon Van Damme

Uitvoeringen in het verleden

 1. Zaterdag 6 december 2014, 20 u. in Leuven (Romaanse Poort)
 2. Zondag 7 december 2014, 16 u. in Brugge (Hof Bladelin)

Kostprijs

€ 1.300 per concert (onkosten sopraan en orkestleden)

U kunt hier een concertfiche downloaden. Meer informatie bij Simon Van Damme (dirigent)

 

Polyfonieconcert rond het requiem van Clemens non Papa

Jacobus Clemens non Papa werd ongeveer 500 jaar geleden geboren. Zijn carrière speelde zich af in de Lage Landen maar hij verwierf een internationale reputatie. Eén van de werken uit zijn gevarieerde oeuvre is een vierstemmige dodenmis, een sfeervol Requiem met welluidende polyfonie die toch trouw blijft aan de gregoriaanse wortels van het genre.

Kamerkoor Florilegium heeft tijdens dit Clemens-jaar het Requiem gecombineert met onder andere een treurzang van de hand van Cipriano de Rore op de dood van een andere beroemde tijdgenoot: Adriaan Willaert, die dit jaar dan weer exact 450 jaar geleden gestorven is. Enkele andere renaissancewerken vullen het programma verder aan. Dirigent en musicoloog Simon Van Damme kadert het geheel binnen zijn historische context.

Praktisch:

We hebben dit programma in november 2012 gezongen in de periode rond allerzielen. Een goede akoestiek (bij voorkeur een kerk of een kapel) garandeert het mooiste resultaat. Richtbedrag voor de uitkoopsom: 500 euro.

Meer informatie bij Simon Van Damme (dirigent)

Florilegium hk

Passieconcert met cantates van J.S. Bach en andere barokke meesterwerken

Kamerkoor Florilegium brengt in samenwerking met een instrumentaal barokensemble en enkele vocale solisten een programma met onder meer cantates van Johann Sebastian Bach.

Op het voorlopige programma staan alvast de cantates Sehet, wir gehn hinauf gen Jerusalem (BWV 159) en Aus der Tiefe (BWV 131). Daarnaast worden passende vocale composities van tijdgenoten gezocht, zoals Bachs voorganger Johann Kuhnau of zijn collega in Dresden, Jan Dismas Zelenka.

De thematiek van de werken is die van de vasten en de passietijd. Naast enkele solozangers verlenen ook instrumentale solisten hun medewerking.

Er wordt een ensemble van strijkers, basso continuo en hobo samengesteld uit professionele muzikanten die het koor en de solisten begeleiden op oude instrumenten. De muzikale leiding is in handen van dirigent Simon Van Damme.

Praktisch

We hebben het programma uitgevoerd op zaterdag 27 april 2013 in Sint-Genesius-Rode en op 30 april in Leuven. Wegens de samenwerking met professionele zangers en instrumentalisten is de uitkoopsom voor het concert iets hoger. Het richtbedrag is 1.250 euro.

Meer informatie bij Simon Van Damme (dirigent)

Florilegium hk